Ajvar Relish bröd
Sjukt gott bröd som jag bakat ett antal gånger den senaste tiden.
Det är ett väldigt stort bröd så halvera ingredienserna om det inte
är så många som ska äta av det för det är bara gott nybakat (:
Ingredienser
1 paket jäst
1 msk salt
3 tsk honung
0.5 l fingervarmt vatten
10 dl mjöl
3 msk olivolja
5 msk Ajvar Relish
1 msk rosmarin
1 msk flingsalt
1 dl svarta oliver
Gör såhär
Smula ner jästen i en bunke. Häll i en msk vanligt salt och blanda försiktigt tills jästen har löst upp sig helt. Blanda i honungen och det fingervarma vattnet och blanda. Häll sedan i olivoljan och blanda. Tillsätt mjölet i omgångar och blanda. Om degen inte har fått en bra konsistens tillsätt mer mjöl tills degen inte klibbar och den släpper från kanten. När degen fått en lagom konsistens är det dags att knåda degen. Kavla sedan ut degen så den blir ca 0,5 cm tjock. Smeta ut ett jämt lager med Ajvar Relish på hela degen. Strö på rosmarin och flingsalt. Hacka de svarta oliverna och strö ut över degen. Rulla sedan ihop degen, var noga så det blir en tät rulle. "Tvinna" sedan brödet, det gör att det håller ihop bättre och inte flyter ut. Sedan skall brödet jäsa i ca 30, degen skall bli dubbelt så stor. Grädda sedan i 225 grader i 25-30min.
Blir godare om man har i dubbelt med rosmarin och flingsalt.
Sist jag gjorde brödet hade jag i soltorkade tomater istället för oliver,
det var inte fel minsann!